
Nog even over de workshop 'Sterk voor de klas'.
Waar de workshop vooral over houding ging, miste ik achteraf wel de verbinding met de leerlingen in de workshop. Uiteraard moet je jezelf eerst een goede houding geven om überhaupt sterk voor de klas te staan. Tegelijkertijd weet ik uit ervaring dat als je een verbinding met de klas en individuele leerlingen hebt, je vanzelf sterker voor de klas staat.
Hoe reageert de klas op mij en hoe reageer ik op de klas.
Het is zeker niet eenvoudig, dat geef ik direct toe. Ik heb in het verleden verkeerde houdingen aangenomen die juist averechts werkte, juist omdat ik mij een houding gaf die niet dicht bij mij stond en ik daardoor juist teveel afstand creëerde tussen mij en de klas.
Nu moet ik dan ook wel eerlijk bekennen dat ik geen kinderen lesgeef, maar volwassenen. Die paar keer dat ik op een v.o. school voor de klas stond, was de klas uitermate stil en geïnteresseerd. Het klassenmanagement liep vanzelf. Grote kans dat dat kwam doordat vreemde ogen dwingen.
Maar ook volwassenen kunnen intimideren optreden alziende opstandige pubers. Ook dan moet je sterk voor de klas staan.
Wat ik altijd doe, ik heel snel schakelen naar het brein van de klas en daar aanhaken en een bruggetje slaan naar de lesstof. Dit doe ik zodat de klas niet veel moeite hoeft te doen om te schakelen van hun eigen gedachten naar de lesstof.
Dit gaat mij vaak makkelijk af. Ik denk omdat mijn werkvorm voornamelijk verhalend is en dat sluit vaak goed aan op de verhalen die zij mij weer vertellen.
Nu klinkt het allemaal dat ik alles op orde heb. Nou, dat is dus niet zo. Dit laatste is ook wel een zeer grote motivatie om deze opleiding te volgen. Meer verdieping op het vak en meer kennis en ervaringen opdoen op het gebied van pedagogiek en didactiek. Vind het fijn om ook te leren en met namen van anderen.
Reactie plaatsen
Reacties