Plan van Aanpak


Beroepsproduct Ontwikkelingsplan tot mbo docent

Het eerste beroepsproduct dat je uitvoert is het Ontwikkelingsplan. Het ontwikkelingsplan sluit aan bij je eigen ontwikkelingsproces als mbo-docent in relatie tot de criteria van het beoordelingsschema en de mogelijkheden die zich voordoen binnen je eigen werkcontext. Misschien staan er in het teamplan activiteiten die je kan oppakken en kan verbinden met je PDG-opleiding. Houd daarbij rekening dat je ontwikkeling op de zes taken van de mbo-docent (kwalificatiedossier mbo-docent) worden aangetoond.

Je beschrijft in het plan van aanpak de context van je werkplek en wat je wilt leren.

De onderwijskundige Vygotsky spreekt over de drie ontwikkelzones namelijk:

De comfort zone: dit is de zone waarin je handelingen uitvoert dit voor je vertrouwd zijn om te doen.

De zone van naaste ontwikkeling: dit is de zone waarin je voor jouw nieuwe en andere stappen zet

De paniek zone: dit is een zone waarin je verlamt, verkrampt en niet meer in staat bent om je te ontwikkelen

In het zoeken naar leervragen voor je PDG-traject willen we graag dat je doelen zoekt die in jouw zone van naaste ontwikkeling zit. Deze beschrijf je in jouw ontwikkelingsplan. Tevens beschrijf je hoe de context eruitziet waarbinnen je een bepaald beroepsproduct wilt gaan uitvoeren aan de hand van het TGI-model.

Voorbeeld van een beroepsproduct uit de eigen werkomgeving

Je opleiding wil al jaren een excursie organiseren voor tweedejaars studenten van de niveau 3 opleiding Logistiek. Ze vragen jou als één van de docenten van deze groep dit te gaan doen. Voor jezelf bepaal je als leerdoel dat je in een andere omgeving dan de school sociale veiligheid voor de studenten wilt creëren en staat hierbij bij stil door na te gaan hoe verhoudt mij als professional mee? Wat wil ik ontwikkelen en welke bronnen kan ik hierbij gebruiken? De criteria die je in dit product gaat aantonen zijn hier grotendeels op afgestemd, en ook de literatuur is daar waar mogelijk passend bij deze leervraag. Je kiest voor een weblog als rapportagevorm, dus in je ontwikkelingsplan neem je op dat je wilt leren hoe je een weblog gaat maken.

Per beroepsproduct bepaal je zelf welke beoordelingscriteria en welke literatuur en/of andere bronnen je wilt verbinden aan dat beroepsproduct. Alle beoordelingscriteria moeten minimaal één keer in een beroepsproduct zichtbaar worden gemaakt en in elk product besteed je in ieder geval aandacht aan taak 1, de mbo docent is en blijft professional. Optioneel zie je in bijlage B enkele suggesties staan, welke beoordelingscriteria je aan een bepaald beroepsproduct zou kunnen verbinden.

 

Je ontwikkelingsplan tot mbo docent

Je ontwikkelingsplan tot mbo docent bestaat uit de volgende onderdelen:

Korte beschrijving van de context

De leerdoelen die je wilt realiseren naar aanleiding van je leervragen

Afhankelijk van jouw gekozen route beschrijf je:

- Leerdoel

- Koppeling tussen de beoordelingscriteria, literatuur en de uitvoering van de verschillende beroepsproducten en voor zover mogelijk de leervraag

- Wie betrek je bij jouw leren

- Oriëntatie en deels de voorbereiding (de O en V van het OVUR model) per beroepsproduct

- de wijze waarop je gaat aantonen dat je de criteria hebt aangetoond. Je kan kiezen voor bijv. een praktijkassessment, een verslag, een video of een website.

Ingevulde matrix beoordelingscriteria (zie bijlage B).

Concept bronnenlijst

 

Beoordeling

Een NHL Stenden-begeleider beoordeelt je ontwikkelingsplan tot mbo docent volgens het beoordelingsschema in bijlage E.