Week 12 2025

NWO dag drie

Deze dag stond geheel in teken van het tweede experiment: wet van Archimedes door communicerende vaten (zout naar zoet water wordt brak water.

Lees meer »
Week 11 2025

NWO dag twee

Tweede dag met dezelfde experimenten.

In deze video is opnieuw te zien dat bij het vat waar het water naar toe stroomt, de kleur verandert (wordt gemengd) en dat het metalen bakje gaat draaien door de stroming. Dit was de dag hiervoor ook goed te zien. Het bakje daarentegen in de andere bak met dalend niveau verplaatst zich niet. Eerder was dit wel te zien en heeft plaatsgevonden door de invloed van wind. Wat er deze dag niet was.

Wel zullen de twee bakken niet volledig hetzelfde niveau bereiken doordat beide bakken niet horizontaal ten opzichte van elkaar staan.

Verwerking van data volgt.

 

Lees meer »

natuurwetenschappelijk onderzoek

In de hoofdfase van de opleiding tot tweedegraads leraar natuurkunde moet er natuurwetenschappelijk onderzoek uitgevoerd worden.

 

Het thema van dit onderzoek is stromingsleer:

 

“Stromingsleer is de wetenschap die zich bezighoudt met de beweging van vloeistoffen en gassen, evenals de krachten die daarbij optreden. Dit vakgebied omvat zowel hydrodynamica, de studie van vloeistofstroming, als aerodynamica, de studie van gasstroming. Stromingsleer speelt een cruciale rol in diverse technische disciplines, zoals waterbouwkunde, scheepsbouw, werktuigbouwkunde en luchtvaarttechniek”. (bron)

 

Het onderwerp van dit practicum, de “Wet van communicerende vaten” en de “Wet van Archimedes” is relevant voor het begrijpen van fundamentele natuurkundige principes die van invloed zijn op vloeistoffen. Het onderzoeken van deze wetten heeft praktische toepassingen in diverse domeinen, van scheepvaart tot waterbeheer. De invloed van verschillende factoren, zoals de kraanstand tussen de vaten en de verandering in waterstand, wordt onderzocht om het drijfvermogen en de stroming van water beter te begrijpen. Hiermee kan in een praktische omgeving op schaal onder andere dijkdoorbraken onderzocht worden.

 

Dit onderwerp is gekozen vanwege mijn nautisch verleden en de bijzondere eigenschappen en invloed van weer en klimaat op zeestromen en het drijfvermogen van objecten in vloeistoffen. Vanuit mijn praktijk omgeving heeft dit onderwerp mijn interesse opgewekt om het hoofdonderwerp te maken voor dit onderzoek.

 

Kennis die (ik) als vanzelfsprekend heb ervaren wil ik in een praktisch onderzoek beoordelen of mijn hypotheses kloppen met een gesimuleerde praktijkomgeving op schaal.

 

Lees meer »
Week 08 2025

Mijn studieresultaten en toekomstige uitdagingen

Verdieping Mechanica: Een moeilijke maar succesvolle uitdaging

Ik ben ontzettend opgelucht en blij om te kunnen delen dat ik mijn tentamen voor Verdieping Mechanica heb gehaald met het hoogste cijfer! Dit vak vond ik erg lastig en zeker niet makkelijk. Mechanica is niet mijn favoriete onderwerp, omdat het te veel richting werktuigbouw gaat en weinig raakvlakken heeft met SEWACO-achtige onderwerpen. Toch heb ik doorgezet en ben ik trots op het resultaat.

TriGOTh: Succes zonder colleges

Ook heb ik TriGOTh (Trillingen, Golven, Optica, Thermodynamica) met een zeer hoog cijfer gehaald, en dat zonder het volgen van colleges. De docent heeft goede ondersteuning geboden, maar ik merkte dat ik er soms te diep op inging. Mijn interesse in dit vakgebied schuurde al tegen de master aan. Dankzij het behalen van dit vak hoef ik geen vakken meer te volgen in de afstudeerfase, wat een enorme opluchting is.

Magnetisme en Elektriciteit: Validatie

Voor Magnetisme en Elektriciteit had ik een validatie, waardoor ik dit vak niet hoefde te doen. Dit gaf me meer ruimte om me te concentreren op andere vakken en mijn interesses verder te verkennen.

Lees meer »

Lang geleden sinds mijn laatste blogpost: Reflecties op een creatieve pauze

Lieve lezers,

Het is alweer een hele tijd geleden sinds mijn laatste blogpost. De dagen, weken, en maanden zijn voorbij gevlogen zonder dat ik mijn gedachten op papier (of beter gezegd, op scherm) heb gezet. Ik kan geen specifieke reden noemen waarom ik niets heb geschreven; soms gebeurt het leven gewoon en raken we verstrikt in de dagelijkse routine.

Toch voelt het goed om weer te schrijven. Niet omdat ik spectaculaire verhalen te vertellen heb of nieuwe inzichten heb opgedaan, maar omdat het gewoon tijd is om terug te keren naar een van mijn favoriete bezigheden. Schrijven was altijd een manier om mijn gedachten te ordenen, mijn gevoelens te uiten en connectie te zoeken met jullie, mijn lezers.

Lees meer »
Week 47 2024
Week 40 2024

Inslingeren

Ik zal het niet ontkennen dat ik enorm moet inslingeren dit schooljaar. Het lijkt erop dat ik vorig jaar veel naïever begonnen ben en nu met een jaar ervaring erbij ik de zin moet zoeken om meer motivatie te vinden. Andere mede studenten, andere docenten, andere lesmethoden. Ik moet er enorm aan wennen.

Ergens mis ik veel van vorig jaar. Ook de mede studenten die er nu niet bij zijn.

Het heeft veel met zelfstandigheid te maken. Ik ben altijd wel een lone wolf geweest, maar binnen het onderwijs ben ik dit zeker niet. Deze hoofdfase wordt meer zelfstandigheid verwacht. En dat vind ik lastig. Niet het zelfstandig werken, maar het sociale aspect en de groepsvorming van vorig jaar mis ik.

Dat gezegd hebbende weet ik nog wel van vorig jaar dat ik het sociale gevoel pas tegen de kerst kreeg. De eerste periode was ook enorm wennen. Ik denk dat ook ik een gewoonte dier ben.

Gewoon een veilige omheining wat mij beschermd. wie wil dit niet?

Deze hoofdfase en meer zelfstandigheid is een nieuw proces waar ik uiteindelijk goed mee kan omgaan. Momenteel probeer ik gestructureerder mijn huiswerk te maken waar ik vorig jaar erg slordig was met plannen omdat ik het mij wel allemaal makkelijk af ging. Gestructureerder en planmatiger studeren is key voor mij deze hoofdfase. Minder impulsief en in de waan van de dag. Laat dit een doelstelling zijn voor deze periode om in te slingeren!

Lees meer »
Week 36 2024

We zijn weer begonnen!

 

Het Nieuwe Academische Jaar: 

Hallo allemaal!

Het is weer zover: het nieuwe academische jaar staat voor de deur en ik kan niet wachten om te beginnen aan mijn opleiding tot tweedegraads NASK-docent bij NHL Stenden! Dit jaar duik ik volledig in de wereld van natuurkunde, en hoewel ik er ontzettend veel zin in heb, moet ik de motivatie nog wel even vinden om echt van start te gaan.

Waarom ik voor natuurkunde heb gekozen

Natuurkunde is altijd al mijn passie geweest. De manier waarop het de mysteries van het universum ontrafelt en ons helpt begrijpen hoe de wereld om ons heen werkt, fascineert me enorm. Dit jaar ga ik me volledig richten op natuurkunde vakken, wat betekent dat ik me kan verdiepen in onderwerpen zoals mechanica, elektriciteit en magnetisme.

De uitdagingen en kansen

Natuurlijk brengt dit ook uitdagingen met zich mee. Het zal een intensief jaar worden met veel theorie en praktijk, maar ik ben ervan overtuigd dat dit me zal helpen om een betere docent te worden. De docenten bij NHL Stenden zijn zeer ervaren en staan klaar om ons te begeleiden en te ondersteunen. Bovendien biedt de opleiding een mooie mix van theorie en stage, waardoor we de geleerde kennis direct in de praktijk kunnen toepassen.

Motivatie vinden

Hoewel ik er veel zin in heb, merk ik dat ik de motivatie nog even moet vinden om echt te beginnen. Misschien herken je dit gevoel wel: de zomervakantie is net voorbij en het kost even tijd om weer in het ritme te komen. Maar ik weet dat zodra ik eenmaal begonnen ben, de passie voor het vak en het enthousiasme van mijn medestudenten en docenten me zullen helpen om er vol voor te gaan.

Vooruitkijken naar het nieuwe jaar

Ik kijk ernaar uit om nieuwe dingen te leren, mezelf te ontwikkelen en mijn passie voor natuurkunde te delen met toekomstige leerlingen. Dit jaar wordt een belangrijke stap in mijn carrière als docent, en ik ben vastbesloten om er het beste van te maken.

Aan iedereen die ook aan een nieuw academisch jaar begint: veel succes en laten we er samen een geweldig jaar van maken!

 

Lees meer »
Week 29 2024
Week 28 2024