Populating my portfolio

Gepubliceerd op 29 mei 2024 om 10:01

Op mijn missie als docent en vakdidacticus leraar natuurkunde en scheikunde heb ik eindelijk het gevoel dat ik in een flow zit. Het is een interessante fase waarin ik mijn ervaringen en nieuw aangeleerde didactische vaardigheden kan toepassen. Dit alles wordt ondersteund door relevante literatuur die mijn inzichten verrijkt en mijn aanpak verfijnt. Ik wordt hier scherper en kritischer door.

 

De flow van vakdidactiek

1. Reflectie op ervaringen

Mijn portfolio vakdidactiek begint met een diepgaande reflectie op mijn ervaringen als docent. Ik kijk terug op mijn lessen, interacties met studenten en de uitdagingen die ik ben tegengekomen. Wat ging goed? Waar liep ik vast? Deze zelfevaluatie helpt me om mijn sterke punten te identificeren en gebieden te ontdekken waar ik kan groeien.

2. Didactische vaardigheden

Met mijn ervaringen als basis, concentreer ik me op de nieuw aangeleerde didactische vaardigheden. Misschien heb ik (on)bewust veel meer geleerd van de colleges over activerende werkvormen of differentiatie in de klas. Nu is het tijd om deze kennis in de praktijk te brengen. Ik experimenteer met verschillende strategieën en observeer hoe mijn studenten reageren. Dit gaat goed doordat ik altijd collega's de lessen laat bijwonen en er achteraf over laat reflecteren door gebruik tje maken van peer-feedback.

3. Ondersteuning van literatuur

De sleutel tot effectieve vakdidactiek is het combineren van praktijkervaring met theoretische inzichten. Ik duik in relevante literatuur over onderwijsmethoden, leertheorieën en vakspecifieke didactiek. Wat zeggen experts over mijn vakgebied? Hoe kan ik deze inzichten vertalen naar mijn eigen lessen? Veel van deze literatuur heb ik al beschikbaar gesteld en onderzocht tijdens mijn opleiding PDG en een groot deel is beschikbaar gesteld door mijn opleider op de elo.

4. Reflectie en aanpassing

Na elke les of activiteit neem ik de tijd om te reflecteren. Wat ging goed? Wat kan beter? Ik pas mijn aanpak aan op basis van deze reflecties. Misschien ontdek ik dat een bepaalde werkvorm niet zo effectief was als ik had gehoopt, of misschien merk ik dat mijn studenten enthousiast reageren op een bepaalde strategie. Deze reflectie neem ik mee in onderwijs gesprekken met collega's en ander onderwijs professionals op mijn eigen school.

5. Groei en ontwikkeling

Het opvullen van mijn portfolio vakdidactiek is niet alleen een administratieve taak; het is een kans om te groeien als docent. Ik blijf leren, experimenteren en mezelf uitdagen. De combinatie van praktijkervaring, didactische vaardigheden en literatuurondersteuning vormt de basis voor mijn professionele ontwikkeling.


Ik ben enthousiast over mijn huidige missie in de wereld van vakdidactiek. Het voelt als een avontuur waarin ik steeds meer ontdek en mijn passie voor onderwijs verder verdiep en mijn persoonlijke richting en missie op en binnen het onderwijs aan het ontwikkelen ben.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.