Mijn opleiding is ontzettend leuk. Ik ben met heel veel energie hiermee bezig. Het ligt niet in mijn aard om heel erg volgzaam te zijn en een afwachtende houding aan te nemen.
Vanochtend de voortgang van mijn beroepsproducten bekeken. En ik merk dat ik alle beroepsproducten aan het ontwikkelen ben. Op verschillende niveau's en in een verschillend tempo. Bij de een ben ik klaar en bij de ander nog aan het oriënteren.
En zoals ik het nu teruglees, is er nog iets wat opvalt aan mijn eigen portfolio naast het parallel opbouwen van de beroepsproducten. Ik maak gebruik van het OVUR model om deze beroepsproducten te maken.
- O) Ik oriënteer mij op het beroepsproduct en wat ik hiervoor moet doen, wat er van mij verwacht wordt. Welk leerdoel ik mijzelf stel binnen dit product.
- V) Ik bereid mij voor door veel onderzoek te doen. Praktisch betekend dit dat ik kritisch ben op mijn eigen lesgeven. Dit kan door zelfkritiek (eigen feedback: wat is er goed gegaan en wat kan er verbeterd worden), maar ook door anderen mij feedback te geven. Zowel leerlingen als collega’s kunnen en doen dit. Ik sta hier heel erg open voor.
- U) Ik voer de beroepsproducten uit door de oriëntatie en voorbereiding te gebruiken in de les. Zoals al beschreven in de V) gebruik ik alle feedback, onderzoek en geleerde onderwerpen om de les uit te voeren.
- R) Ik evalueer en reflecteer mijn lessen en docentschap door vragen te stellen en open te staan voor feedback. Dit kan ik gebruiken voor de O) oriëntatie van de nieuwe les. En ik bepaal of ik mijn leerdoel(en) behaald heb.
Om nog even terug te komen op het parallel uitvoeren van de beroepsproducten, het nadeel van deze vorm van werken die in aangenomen heb, is dat je wel eens het overzicht verlies. Dit komt omdat niet ieder beroepsproduct op hetzelfde punt staat is als de andere beroepsproducten. En omdat ik per product een ander tempo aanhou, is het wel eens lastig om ieder product dezelfde aandacht te geven die het product van mij verwacht.
Om een overzicht te maken, laat ik zien waar ik nu ben aangekomen:
- Plan van aanpak. Gereed.
- In beeld. In de uitvoerende fase. Zolang ik beeldmateriaal beschikbaar stel, zal dit product schommelen tussen de uitvoerende en reflecterende fase.
- Aan de slag. Samen met mede-studenten in een werkgroep een workshop verzorgen. In de oriëntatie fase.
- Naar keuze. Een of twee praktijk opdrachten uitvoeren met leerlingen. Dit is in de voorbereidende fase.
- De diepte in. Samen met mijn praktijk begeleider zijn we een onderwerp aan het onderzoeken, de oriëntatie fase dus.
- In digitale vorm. Deze levende website. In de reflectie fase. Wat mij betreft klaar.
Al met al ben ik heel erg tevreden met wat ik tot nu toe bereikt heb. De verdieping is in algemene zin de mentale fase waar ik nu inzit, breed genomen over alle beroepsproducten.
Schouderklopje voor mezelf.

Reactie plaatsen
Reacties