Afgelopen week zijn we met het thema (=onderwerp) rubrics bezig geweest.
Dit woord kende ik niet en was direct geactiveerd om hier meer van te weten en te leren. Maar voornamelijk te onderzoeken wat dit is en hoe ik dit kan toepassen in mijn eigen docentschap.


Mijn bovenstaande aantekeningen.
Dit waren de zinnen/steekwoorden die bij ons boven kwamen drijven. En als je goed kijkt naar de tekst zie je gelijk al dat we dit allemaal wel toepassen. Ik dus ook, maar een rubric kende ik nog niet. Via de website www.vernieuwenderwijs.nl is zichtbaar gemaakt op welke manier een rubriek ingezet kan worden. Navraag bij het KMTO is gebleken dat wij het niet (bewust) toepassen tijdens de lessen, maar wel om een leerling te beoordelen in de mate van 3 fases: "Robert, ik heb je vraag nageplozen op gebruik. Ik weet wat je bedoelt, maar voor zover ik kan nagaan en weet maken wij daar geen gebruik van binnen de KMTO. Gehanteerd wordt de OKM-visie Goed (G) Voldoende (V) Onvoldoende (O)." (Otto Boersma, 2021)
De uitspraak van dhr. Boersma geeft aan dat de gehanteerde OKM-visie een toegepaste vorm is van een rubric.
Aangezien dit een goed model is om feedback te geven ga ik dit toepassen in het tussentijds beoordelen van praktijk taken. Deze taken gaan we de komende weken uitvoeren en via deze site zal ik hier feedback op geven om de beoordelen of ik mijn lessen en beoordelingen op de leerlingen van verbeteren om de leerlingen verder te helpen in hun ontwikkeling.


Om het inzichtelijk te maken is via een pallet aan ons gevraagd naar de persoonlijke leervraag over een rubric en dit is eruit gekomen:

bron:
Peeters, W. (2020, 3 november). Rubrics waardevol inzetten: een meer holistische benadering. Geraadpleegd op 19 september 2021, van https://www.vernieuwenderwijs.nl/rubrics-waardevol-inzetten/
Reactie plaatsen
Reacties