Pedagogiek & Praktijk
Deze week was de eerste 'volle' week. Aangezien ik vrijstelling krijg voor OOB, had ik me ingeschreven voor de module Pedagogiek. Dit wordt op de woensdagavond gegeven. Het is een van de hoofdfase modules.
En de donderdag een volledige lesdag. In de ochtend in de even weken is er een scheikunde practicum en in de oneven weken een natuurkunde practicum. In de middag is er scheikunde theorie les en natuurkunde theorie les met aansluiten een coaching moment.
Mijn leerdoel voor de module pedagogiek was dat ik wilde leren wat het verschil is tussen deze module bij natuurkunde en wat ik aan pedagogiek geleerd heb tijdens de PDG opleiding.
Ik kan hier kort over zijn. Deze bijeenkomst kwam volledig overeen qua inhoud en doceren met wat ik bij de PDG gedaan heb. Exact dezelfde (rol)spellen. Ja, het is een leven lang leren en met een andere docent in een andere groep met andere mede studenten is er een hele ander dynamiek en leer je weer andere dingen bij jezelf die de eerste keer je niet zag of anders ervaarde. klopt allemaal. Maar, ik vind het wel zonde van de tijd om dit volledig bij te wonen om iets te ontdekken wat je al geleerd hebt en ook nog bewezen afgerond hebt. Dus ik heb contact met mijn vorige coaches opgezocht en om validatie te vragen. Het bijwonen is erg leuk, het nog een keer opbouwen van een portfolio is mijns inziens niet noodzakelijk.
Om een voorbeeld te geven, we deden een kaartspel om te ontdekken wat mijn pedagogische prioriteiten zijn. Dit heb ik exact eerder gedaan, lees deze post maar terug.
Neemt niet weg ik het enorm leuk vind om meer te leren op het gebied van pedagogiek. Dit is een van de leukste onderdelen van mijn valk als leraar. Nast het vak is dit denk ik het mooiste wat ik kan doen met leerlingen en studenten. Althans, dit is mijn ervaring.
De donderdag zijn we begonnen met een natuurkunde practicum. Vrouwen sjouwen. Ik kende deze 'sport' niet. Gelukkig mochten we er zelf invulling aan geven.
Wat dit practicum zo bijzonder maakte is dat ik wilde ervaren hoe wij als nieuwe groep met elkaar omgaan. Dit werd ons uit geleerd op de les de avond hiervoor bij pedagogiek. Ik heb dit eerder meegemaakt en normaal gesproken wil ik graag de controle hebben. Aangezien we de week hiervoor elkaar al een beetje hebben leren kennen verwachtte ik per persoon een soortgelijke karakter eigenschappen die we met z'n allen hebben laten zien (onbewust?) tijdens de eerste lesdag.
Het vormen van een groep is van groot belang. Tuckman heeft hiervoor een model ontwikkeld. Dit model help een leraar om een groep te leren kennen en de griepdynamiek te volgen en aan klassen management te doen. Dit is dus ook van toepassing bij volwassenen die een flex opleiding volgen!
Ik zag iedereen verschillende rollen aannemen en ik zag ook dat sommigen dezelfde rol wilde aannemen, terwijl deze al 'bezet' was. En het uitvoeren van een practicum heeft ons greops vorming proces enorm geholpen. Hoewel ik verwacht dat de rollen nog wel gaan wisselen de komende tijd.
Dit heeft de hele ochtend in beslag genomen. En ik wil graag vertellen dat onze vakdocent een geweldige docent is. Ze maakt goed gebruik van haar stem en houding om in ieder geval mij in een leer modus te krijgen. Haar houding zorgt voor een stabiele en rotsvaste baken in de les. Makt mij erg gelukkig en is een voorbeeld waar ook ik aan moet werken. Overigens is tijdens de PDG een stemacteur gebruikt om dit zichtbaar te maken.
De middag eerst scheikunde en daarna natuurkunde theorie.
Scheikunde is een vak wat ik dus 35 jaar geleden voor het laatst heb gehad. Onze scheikunde docent is ongelofelijk bevlogen in haar vak en wil dit graag overbrengen. En is qua houding en pedagogisch en didactisch zo anders dan de natuurkunde docent, dat ik goed moet schakelen tussen de twee docenten. Zolang ik mijzelf een rol kan aannemen als scheikunde student bij de ene docent en een andere rol kan aannemen als natuurkunde student bij de andere docent, gaat het helemaal goedkomen met mijn leerproces.
Reactie plaatsen
Reacties