Ik lees zojuist dat het portfolio Vakdidactiek een specifiek criterium heeft, de tekst moet op C1/4F niveau zijn. Mijn taal is al beoordeeld op 4F niveau, dus daar maak ik me geen zorgen om. Het fijne van hert schrijven in een op een website is dat ik heel goed kan nadenken over mijn schrijfstijl. Dit is compleet anders dat ik in blog-vorm schrijf. In een blog-post schrijf ik mijn gedachten op en voor mijn portfolio op academisch niveau. Ja, ik laat het inderdaad nakijken door verschillende AI generators. Dit helpt mij mijn taalkundige vaardigheden verbeteren. En ja, ik kijk het altijd na of dit wel 'mijn' stijl is en of het klopt.
Ik ben heel erg blij met deze virtuele vaardigheden. Het is een vorm die ik ook wil gaan toepassen bij het maken van toetsen. Afgelopen tentamen p[periode heeft mijn natuurkunde docent een toets laten ontwerpen met ChatGPT. Het was niet perfect. mijn docent gaf toe dat er fouten in zaten en de manier waarop zij dit opgelost heeft, althans probeerde op te lossen in een Deep Democracy vorm heeft mij doen inzien dat je fouten mag maken. Ook als docent. Deze inzichten gaven mij diepere vakdidactische vaardigheden om hier zelf wat mee te doen. Hierbij wil ik gaan experimenteren met twee specifieke punten:
- maak een toets met behulp van AI.
- laat de klas zelf beoordelen hoe de toets gemaakt en nagekeken wordt.

Het gaat mij in dit proces niet om het uiteindelijke cijfer, maar het proces van samenwerken en tot een volledig verklaarbare oplossing van probleem vragen. Dit proces is een directe koppeling naar de praktijk.
Ik hoor het mijn docent aan het begin van het P-jaar nog afvragen: met een zesje, ben je bekwaam genoeg om als leraar voor de klas te staan?
Hier is geen antwoord op te geven. Het gaat om het zelfdenkend proces van de leraar zelf, niet het cijfer.
Reactie plaatsen
Reacties