06 okt 2020 - Austin's Butterfly

Gisteren de derde bijeenkomst gehad in Leeuwarden.
Gelukkig kunnen we ondanks de corona maatregelen nog steeds op locatie naar school toe. Veel scholen geven online les en ik persoonlijk vind direct frontaal les krijgen veel prettiger dan via een online omgeven. Het is niet anders als men anders beslist, maar zolang het kan is dit wel heel erg fijn! Zo begonnen we de dag ook, met elkaar in gesprek of we ons voldoende veilig voelden met de huidige maatregelen en de lessen op deze manier. Iedereen was het er wel mee eens dat dit goed en veilig is. Uiteraard met de 1.5m afstand en dat is erg goed te doen met de ruimtes die we ter beschikking hebben gekregen!
Wilma, onze begeleider, begon met zichzelf bij naam te noemen en vervolgens een student bij naam te noemen. Die student moest zichzelf voorstellen en een andere student bij naam te noemen. Op deze manier kregen we een meer persoonlijke band en leerden we elkaars naam kennen. Net zoals je dat zou doen in je klas voor de eerste keer met nieuwe studenten.
Prettige manier om er lekker in te komen.
Vervolgens gingen we in gesprek met elkaar over hoe we ons voelden die dag. De meesten voelden zich goed 👍 of goed genoeg die dag. Sommigen (en ik ook wel) hadden en hebben nog wel wat moeite met wat er van ons verwacht wordt. Hoe het traject gaat lopen de komende twee jaar. En dat niet alle digitale middelen werken. Het is het inclineren en opstarten.
Al met al voelde ik me er goed bij om op deze manier de lesdag op te starten. Zij noemen dit COL, Community of Learners. En het klopt, we leren van elkaar door over onderwerpen te praten, samen en in groepsverband. Onze coach Wilma voelt feilloos aan het we ons voelen en dit te begeleiden.
Uiteraard was er nog een groepsopdracht. Een uitwerking MIO bespreken. In een groepje van drie bespraken we een uitwerking. Een vertelde, de andere stelde open vragen en de laatste luisterde.
Ik merkte aan mijzelf dat ik bewust vragen moest stellen en niet 'zomaar' in gesprek moest gaan. Dit was heel erg leerzaam. Bewust in gesprek gaan.
De volgende les was de Werkplaats. Hier gaan we actief met elkaar aan de slag. Met duidelijk geformuleerde opdrachten probeer je de uitvoering dicht bij jezelf te houden. Vandaag zijn we in gesprek met elkaar (je eigen werkgroep) gegaan over het 'wat we interessant aan elkaar vinden'. Ook nu merkte ik dat dit gesprek meer bewust moest plaatsvinden en niet 'ik zeg maar wat'. We hebben elkaar twee weken geleden gevonden tijdens persoonlijke gesprekken op school. In mini-interviews. Ik heb bewust voor twee mensen gekozen, de ene vanwege de tegenstelling in beroep/school en de andere vanwege mijn gebrek aan een bepaalde eigenschap die zij duidelijk wel bezit een ik dit van haar kan aanleren. En juist tijdens het gesprek gisteren bleek dit nog steeds kenmerkend te zijn voor wie wij zijn en waarom we voor elkaar gekozen hebben. Top!
Goed, onze begeleider liet ons een video zien, Austin's Butterfly (bekijk de video op YouTube). Deze video is zo fantastisch om te zien hoe we kunnen leren en feedback kunnen geven om verder te gaan in ons denk en werk proces!
De meesten van ons moeten ons start gesprek nog hebben. Ik heb deze vandaag. Tijdens het didactisch practicum en werkplaats moment konden we ons richten op het startgesprek. Doordat we in een klaslokaal zaten met onze mede studenten konden we steun aan elkaar hebben als je vastzat. En ja dat zat ik af en toe....
Overigens moesten we een energizer oefening doen na de lunch. Het klinkt wat kinderachtig en zo voelde dat ook. Maar het bijzondere is wel dat die twee minuten hoofd-schouders-knieeen-teen, iedereen wel weer actief maakte om weer verder te gaan!
Laatste les van de dag was ICT in het onderwijs. Ik ben mijn hele leven actief in de I©T en ik merkte toch wel een generatiekloof tussen mijzelf, de begeleider en mijn mede studenten. Ik heb in 1994 HTS examen gedaan en digaal les was op dat moment niet meer dan een HP48 rekenmachine. Vrijwel iedereen in mijn klas nu is opgegroeid of heeft les gehad met digitale middelen. De begeleider was zo enthousiast dat hij, voor mijn gevoel, 5 uur in 1 uur wilde proppen, niet alleen qua praten, maar ook het laten zien wat de mogelijkheden zijn van digitale hulpmiddelen in het onderwijs. Ik was hem dus erg snel kwijt... We hebben het uitgepraat!
Maar wat ik wel heel erg interessant vond, is dat ik die middelen wel kan en ga gebruiken om een goede aansluiting te vinden met mijn studenten en het huidige lesprogramma. Volgende week ga ik iets toepassen en laat ik het door mijn praktijk begeleider beoordelen. Wordt vervolgd....