
07 OKT 2020
Het startgesprek had eigenlijk al voor de eerste bijeenkomst gehouden moeten worden. Inderdaad, covid-19 gooide roet in het eten.
Ik had al eerder geschreven dat de start van de opleiding voor mij voelde alsof ik op een al rijdende trein gestapt was. Zonder richting en eindstation toch enigszins wanhopig om mij heen kijkend naar de (voor mij) al ervaren studenten. Kan ik dit wel? Is dit wel wat ik vooraf dacht te gaan doen? Allemaal vragen die zonder antwoord mij in verwarring achter liet de eerste twee bijeenkomsten. Ja, de eerste bijeenkomst was geweldig! Maar gaf mij geen antwoorden. Ik ging er blanco in en kwam er blanco uit. Met heel veel informatie die ik niet kon linken aan de opleiding.
Normaal gesproken zou het startgesprek vooraf plaatsvinden en de houvast die ik zocht zou in dat gesprek beter zichtbaar gemaakt worden. En afgelopen woensdag was het dan ook zover. Ik had er erg daaruit gekeken. Tijdens de bijeenkomst hebben we aandacht besteed aan vragen en antwoorden formuleren over de inhoud van dit startgesprek. En maar goed ook, een dag later stipt om 12.00 uur startten we de Google Meet bijeenkomst tussen mijn praktijk begeleider (Jeroen), coach (Aldert) en mijzelf.
We begonnen met de introductie van onszelf. Alle drie vertelden we wat over elkaar. Al snel was duidelijk dat het pdgf traject een onderzoekende reis is naar jezelf als docent. Dat gaf al een duidelijk beeld. Wat ikzelf prettig vond is dat er geen afleidingen waren. Alles wij drieën in een online meeting. Ik was alleen op kantoor met de deur dicht. Mijn praktijkbegeleider in de keuken thuis en Aldert op zijn werklocatie. Prima!
Doel is dat ik een MBO docent ben aan het einde van dit traject. En de route erheen is hoe ik het bepaal samen met Aldert en Jeroen. Een van de vragen naar mij was hoe ik het MBO zie. Dat was confronterend omdat ik uit een periode kom waarbij er geen MBO was, maar een 'ouderwets' MTS. Die MTS bestaat al heel lang niet meer! En het, voor mijn nieuwe, MBO is niet meer te vergelijken met mijn beeld van Middelbaar Onderwijs. Dat was mij ondertussen al duidelijk geworden. OK, hier moet ik aan werken.
Een van de methodes die ik ga gebruiken is vooral op bezoek gaan bij verschillende ROC's in de omgeving en bij de ROC's van mijn mede studenten die dezelfde PDG volgen.
Aldert maakt gebruik van een specifiek steekwoord:verbindingen. Bij de bezoeken zal ik vooral verbindingen gaan zoeken. Ook de bronnen, indicatoren en het bedrijfsleven, daar zal ik verbindingen zoeken.
Verbindingen. Een eenvoudig woord met een hele diepe betekening die mij heel veel houvast geeft in mijn reis!
Een heel fijn en open startgesprek dus. Ja, dit had eigenlijk vooraf plaats moeten vinden. om het voor mij makkelijker en duidelijker te maken. Nu ga ik hiermee verder! Donderdag 8 oktober op bezoek bij het ROC Friesland College in Leeuwarden. Eens kijken of ik het geleerde in de praktijk kan brengen.