Vernieuwend onderwijs wiskunde

Gepubliceerd op 17 januari 2021 om 14:58

Deze briljante video die ik op Facebook zag. Waar en wie deze tiktok video gemaakt heeft weet ik niet en kan ik ook niet terugvinden. Om te voldoen aan bronvermelding plaatst ik hierbij een oproep aan degene die deze video gemaakt heeft en wie weet wie deze wiskunde docent is, laat het mij weten!

Enfin. Wat is hier zo briljant aan. Deze docent heeft in een grappige video laten zien wat het verschil is tussen rekenen op een ‘ouderwetse’ manier en een ‘vernieuwende’ manier. Waarom die haakjes, omdat ik persoonlijk niet hou van termen als oud en nieuw. Ik denk dat het per generatie en maatschappelijke veranderingen afhangt hoe een leerling leert. Ikzelf ben opgegroeid met de eerste manier van rekenen. En dat gaat mij heel snel en makkelijk af.

Daarentegen zijn mijn kinderen (tieners) opgegroeid met de laatste methode en zij hebben moeite met de eerste methode. Ik help ze soms met rekenen en wiskunde en zie dat voor de generatie van mijn kinderen de tweede methode goed werkt en voor hun net zo snel werkt als ik hetzelfde sommetje uitreken op de eerste methode.

Wat is wijsheid? Ik denk oprecht dat dezelfde som uitgerekend moet worden door een jonge docent die gewend is aan de tweede methode. Dus twee verschillende generaties dit laten uitrekenen en dan kijken hoe zij zelf dit ervaren.

Laten we dit in een matrix zetten:

 

Oude methode Nieuwe methode
50+ Prettig? Onprettig?
50- Onprettig? Prettig?

 

Het is geen wedstrijd, maar hoe men hiermee omgaat en hoe men zich bij de verschillende methodes voelt.

Kijk ik naar de video, schat ik in dat deze docent de ‘ouderwetse’ methode prettiger vind. Ik ben benieuwd hoe een jongere docent dit ervaart als hij/zij hetzelfde sommetje uitrekent.

Leten we vooral openstaan voor andere manieren van leren en lesgeven. Uit ervaring (ja, ik ben 50+) kan ik hier melden, dat het lesgeven en verbinden met leerlingen makkelijk en leuker wordt als je open staat voor nieuwe en andere methoden!

En vorm je eigen mening hoe jij naar deze video kijk. Laat goed en slecht los en beoordeel jezelf in plaats van deze docent.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.